söndag 6 april 2014

Hittade denna föreläsning...

...om postmodernism.Lite annorlunda approach än Hicks, men underhållande i alla fall. Föreläsaren heter Daniel Bonevac och undervisar på University of Texas i Austin.

----

Efter tips från bland andra Susanna Varis hittade jag denna charmiga text, signerad Erika Hallhagen, SvD-Kultur, som svar på Erik Helmerssons text på DNs ledarsida tidigare i veckan om fotbollsvåldet.

Lägg märke till hur Hallhagen inte verkar intresserad av att förhindra fotbollsvåldet per se. Istället vill hon att vi ska se strukturerna, mansnormen, som genom mäns tävlan oundvikligen leder fram till våldet. Denna ganska absurda slutsats eller efterhandskonstruktion är inget svårt att slå hål på. Det är bara att jämföra med andra idrotter, såsom handboll, hockey, eller varför inte kampsport, för att inse att den teorin inte stämmer. Eller se hur de stora sporterna på andra sidan Atlanten, totalt saknar det europeiska fotbollsvåldet. Eller detta.

Lägg också märke till att hon inte direkt bemöter Helmerssons påstående, utan använder hans artikel för att implicit referera till honom som en vit, kränkt man. För att han vägrar se hennes sanning om mäns våld, som hon bildat av att läsa en bok av Stephan Mendel-Enk (en reportagebok om några killar som slåss, och som med samma breda, rationaliserande penslar målas ut över hela manligheten).

Men min poäng är inte bara den empatilöshet som präglar artikeln. Jag vill också peka på narrativet och sanningsanspråken. Beskrivningen av män som monster, manligheten som det onda och hur män aldrig kan vara nog så kritiska emot sig själva. Det spelar ingen roll att hennes historia inte håller ihop, så länge hon kan peka på de löst kopplade strukturerna av manlighet. Det handlar om att passa in berättelsen i den neomarxistiska världsbilden. Hoppas bara att fler kan se igenom det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar