tisdag 25 mars 2014

Vad är modernism?

Detta är en fortsättning från gårdagens klipp. När jag såg detta första gången så invände jag emot terminologin. Det är inte det här som jag kallar modernism, som jag förknippar med tidiga 1900-talets framtidsoptimism. Men Hicks har en poäng i sin framställning som kommer att framgå senare. Renässansen utgjorde i Europa startskottet för en förändring i synsätt på människan. Då såddes idéerna till det moderna samhället som vi skördar frukterna av idag. Men allt skedde inte över en natt.

2 kommentarer:

 1. Mycket intressant som vanligt. Modernism som jag förstår det är den strömning som startade på mitten av 1800-talet och som lade sin tillit till naturvetenskapen och tekniska lösningar att driva på samhällsutvecklingen. En utvecklig baserad på kunskap. Hicks menar väl att modernismen börjar när den auktoritära och gudomligt styrda verkligheten ersattes av en syn som satte människan i centrum med enskildas vilja och önskningar. Det vill säga Upplysningen som satte skräck i Europas despoter efter vad som hände i Paris 1789 och framgent.
  Där ser man vad tolkningar kan variera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag gör samma tolkning av modernismen som du. Men det som är slående är att bortsett från vid upplysningen, och kanske några år kring sekelskiftet 1900, verkar det modernistiska tänkandet aldrig ha dominerat den akademiska världen. Tvärtom har kritiken emot den varit omfattande.

   Naturvetenskapen har levt sitt eget liv, ingenjörer och entreprenörer arbetat sina egna vägar, uppmärksammats av några samtida tänkare i periferin, men dess direkta inverkan på filosofiska diskussionerna har varit minimal.

   Hicks gör i sin bok gällande hur socialistiska filosofin lånade sitt angreppssätt från naturvetenskapen (Marx beundrade Darwin t.ex.) men att dess utgångspunkter var en reaktion på upplysningsidealen. Framförallt hämtas inspiration från Kant, Hegel, Fichte och Nietsche. Ur dessa kritiska tankar stiger sedan fascismen/nationalsocialismen och kommunismen, en splittring som sker först på 20-talet.

   Radera